GEBRUIKTE MATERIALEN

De houten bovenrand van de Kiene Kweekcirkel

De houten bovenrand van de Kiene Kweekcirkel, waar de binnen- en de buitenrand in vallen, is gemaakt van robinia (pseudoacacia). We hebben voor deze houtsoort gekozen, omdat robiniahout mooi is én het is het enige Europese hardhout met duurzaamheidsklasse 1-2.

Nadat we ons gingen verdiepen in de robinia bleek dat deze boom veel bijzondere en duurzame kwaliteiten heeft. Hieronder vertellen we wat meer over deze bijzondere boom.

De binnenwand van de Kiene Kweekcirkel

De binnenwand van de Kiene Kweekcirkel bestaat uit glasvezelversterkt polyesterlaminaat met een dikte van circa 1 mm. We hebben voor dit materiaal gekozen, omdat het zeer goed bestand is tegen water en weersinvloeden en temperaturen tussen de -40 graden Celsius en de +120 graden Celsius kan verdragen. De buitenkant van het plaatmateriaal is voorzien van een UV-beschermlaag waardoor het verouderingsproces zeer sterk wordt vertraagd.

Wat is glasvezelversterkt polyester?
Glasvezelversterkt polyester is een composiet geproduceerd uit een mengsel van onverzadigd polyesterhars (70%) en dunne glasvezelfilamenten (30%). De vernetting tussen de polyesterhars en het oppervlak van de glasvezels vindt plaats middels een onomkeerbare exotherme chemische reactie waardoor een thermohardend kunststof materiaal ontstaat. Dit in tegenstelling tot de meest bekende andere thermoplastisch kunststof materialen die smeltbaar zijn. Glasvezelversterkt polyester kan na vermaling worden hergebruikt als vulstof voor composieten.

Zinken buitenrand

De zinken buitenrand van de Kiene Kweekcirkel
De barrièrevormende 5 centimeter brede buitenrand van de Kiene Kweekcirkel is gemaakt van zink met een dikte van 0,8 millimeter. Het is in de praktijk gebleken dat zink vooral huisjesslakken afschrikt.

We hebben dit proces vastgelegd met timelapse infrarood nachtfotografie en verwerkt in een filmpje dat u kunt vinden op onze homepage. Tegen naaktslakken is vaak een rand van glasvezelversterkt polyester al voldoende; zink is dat zeker. Tot op dit moment (voorjaar 2015) is er tijdens ons praktijkonderzoek nog geen slak geweest die de zinken rand heeft gepasseerd.

Onze testen doen ons vermoeden dat het contact tussen het zink en het slijm van de slak een vervelende reactie teweegbrengt met elektrisch of een elektrochemische karakter, waardoor de slak zich niet over de zinken rand waagt. De slak maakt rechtsomkeer en uw planten worden op een natuurvriendelijke manier beschermd!

Copyright 2023 Kiene Kweekcirkel BV | KvK nr: 57128472 | BTW nr: NL8524.49.550.B01 | Algemene voorwaarden Kiene Kweekcirkel BV