De houten bovenrand van de Kiene Kweekcirkel

De houten bovenrand van de Kiene Kweekcirkel, waar de binnen- en de buitenrand in vallen, is gemaakt van robinia (pseudoacacia). We hebben voor deze houtsoort gekozen, omdat robiniahout mooi is én het is het enige Europese hardhout met duurzaamheidsklasse 1-2.

Nadat we ons gingen verdiepen in de robinia bleek dat deze boom veel bijzondere en duurzame kwaliteiten heeft. Hieronder vertellen we wat meer over deze bijzondere boom.

De duurzame kwaliteiten van robiniahout
Robiniahout is een harde en sterke houtsoort (sterker dan eikenhout) en wordt daarom al eeuwenlang gebruikt als grondstof voor allerlei producten, zoals wielspaken, laddersporten, houten kamwielen, nagels, pinnen en meubels. Robinia is het meest duurzame hout dat in ons klimaat kan groeien.

Sinds 2000 is er een Europees importverbod op niet-duurzaam geteeld tropisch hardhout en vervangt robiniahout tropisch hardhout zoals teak en meranti. Als productieboom levert hij hardhout van duurzaamheidsklasse 1 met een zeer hoge weerstand tegen aantasting door insecten en rot. Door zijn wortelgestel is robinia een goede zandbinder op hellingen. Hierdoor kan de robinia bijdragen aan het voorkomen van erosie in drogere gebieden. De robinia wordt als parkboom veel in steden aangeplant omdat de boom mooie bloemen heeft en ook goed bestand is tegen vervuiling.

De naam Robinia
Robinia is een van oorsprong Noord-Amerikaanse boomsoort die is genoemd naar vader en zoon Jean en Vespasien Robin, lijfartsen van koning Hendrik IV van Frankrijk. Zij plantten in 1601 een robinia in de tuin van het Louvre in Parijs. Robinia pseudoacacia verwijst enerzijds naar Jean Robin en anderzijds naar het woord acacia. Het woord acacia komt van het Griekse akis: doorn. Robinia pseudoacacia behoort niet tot het geslacht acacia maar lijkt erop vanwege de scherpe stekels op de takken.

Waar voelt de robinia zich thuis?
De robinia gedijt goed op kalkrijke en leemhoudende zandgrond, maar doet het ook goed op lichte kleigrond. Daar is de robinia een snelle groeier: jaarlijks tot een meter in de hoogte en een centimeter in de dikte. Uiteindelijk groeit de boom tot 30 m hoog en 50 cm dik. De boom kan 200 jaar oud of meer worden. De stam van de robinia heeft diepe groeven. De takken zijn kaal en hebben scherpe stekels. De boom bloeit in mei, juni en juli. De bloemen zijn wit en vormen 10 tot 20 cm lange, sterk geurende trossen. De nectar kan 35 tot 59% suiker bevatten waardoor de boom veel bijen lokt. De bloemen van de robinia leveren geurige honing. In het najaar blijven 5 tot 15 cm lange kale peulen met zaden aan de boom hangen. De kleine, harde zaden kunnen tot 30 jaar later nog kiemen. In met name Hongarije komt de robinia veel voor: ruim 463 duizend hectare grond is met de robiniaboom begroeid. Hij maakt een kwart van het totale Hongaarse bomenbestand uit. Er zijn meer robinia-bomen in Hongarije dan in de rest van Europa bij elkaar.

Bronnen:

Copyright 2023 Kiene Kweekcirkel BV | KvK nr: 57128472 | BTW nr: NL8524.49.550.B01 | Algemene voorwaarden Kiene Kweekcirkel BV