Slakkenprobleem

200px Scheme snail anatomyOp deze pagina leest u achtergrondinformatie en wetenswaardigheden over de slak.

De functie van de slak in de natuur
Elk dier en elke plant heeft een functie in de natuur; slakken dus ook. Slakken verzorgen opruimingswerk in de natuur. Eigenlijk eten ze alles, van planten tot kleine diertjes. Op hun beurt vormen slakken ook voedsel voor andere dieren. Hun natuurlijke vijanden zijn egels, spitsmuizen, vogels, eenden, kippen, amfibieën (kikkers en padden), reptielen (hagedissen en hazelwormen), sommige insecten (loopkevers, vliegenlarven, glimwormen, libellenlarven) en de hooiwagen.

Waar voelen slakken zich thuis?
Slakken voelen zich thuis in vochtige omstandigheden. Wordt een slak aan droogte blootgesteld, dan droogt z’n slijmlaag en lichaam uit. Slakken verbergen zich overdag onder planten en aardkluiten, vooral in gras, slootkanten, gazon of onkruidrijke plaatsen. En 's nachts of bij regenachtig weer overdag gaan ze op pad. Hoe dichter een graskant bij groentepercelen ligt, hoe gemakkelijker slakken van daaruit de percelen kunnen bereiken. Vooral in hoog gras en onkruid vinden ze uitstekende schuilplaatsen.

Welke slakken eten uw groenten, kruiden en fruit op?
Mocht u zich afvragen welke slakken de verwoesting in uw tuin aanrichten, dan kunnen we duidelijk zijn: dat zijn voor een belangrijk deel naaktslakken. Naaktslakken vreten aan bladeren van vrijwel alle groenten. Ze bijten niet, maar raspen gaten. Langs de gemaakt gaten krijgen ook schimmels en bacteriën vrije ingang tot de planten.

slakkenbescherming265x149Wat eten slakken het liefst?
Slakken hebben een duidelijke voorkeur voor zachte plantendelen. Ze zijn verzot op alle jonge kiemplanten, sla, andijvie, kolen, rapen, komkommer, meloen, aardbeien, radijs, pompoen en rode biet. Oogstklare gewassen die niet meer verder groeien, vormen ook een geliefde vreetplaats. Opvallend is dat de vreterij zeer onregelmatig en grillig is, niet aan alle planten en vaak onverwacht. Vooral bij vochtig weer en na een zachte winter kunnen slakken tot een echte plaag uitgroeien.

Wat zijn slakken nu eigenlijk?
Slakken zijn weekdieren, net als mosselen en oesters. Ze zijn koelbloedig en tweeslachtig. Hun lichaam bevat veel water en is bedekt met slijm. Poten hebben ze niet. Ze bewegen zich traag voort op hun buik. We onderscheiden twee soorten: naakt- en huisjesslakken. Huisjesslakken zijn weinig schadelijk, en ze bestaan in alle maten, van minder dan 1 cm tot 5 of 6 cm, en in diverse kleuren en soorten zoals de Arion, Limax- en Derocerassoorten.

Hoe planten naaktslakken zich voort?
Naaktslakken leven 9 tot 12 maanden. Eén slak kan 500 eitjes leggen. Bij vochtig weer en bij afwezigheid van natuurlijke vijanden kan dat tot spectaculaire groei van het aantal slakken leiden. De eitjes zijn klein en wit doorschijnend. Ze worden in hoopjes van 20 tot 30 gelegd. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur duurt het weken tot maanden voordat ze uitkomen.

Bronnen: Wikipedia (27 maart 2015) en Handboek Ecologisch tuinieren, uitgeven door VELT (Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze), Berchem, België.

Copyright 2023 Kiene Kweekcirkel BV | KvK nr: 57128472 | BTW nr: NL8524.49.550.B01 | Algemene voorwaarden Kiene Kweekcirkel BV