Voedselbos

Hoe werkt een voedselbos?
Een voedselbos bestaat uit een enorme verscheidenheid aan planten, micro-organismen en dieren die elkaar voeden en beschermen en in een stabiel evenwicht met elkaar leven zonder menselijk ingrijpen. Bij een volwassen en goed ontworpen voedselbos is het onderhoud minimaal en is oogsten het enige wat je hoeft te doen. Voor de meeste éénjarige groenten is een voedselbos minder geschikt en biedt een klassieke moestuin uitkomst. Bij een voedselbos gebruik je vanzelfsprekend geen bestrijdingsmiddelen en voor eigen voedingsstoffen wordt gezorgd door compost. In een voedselbos worden voedingsstoffen verzameld door bomen (bijv zwarte els) en bepaalde planten (bijv smeerwortel). De zwarte els haalt stikstof uit de lucht en via hun wortel systeem worden deze omgezet door bepaalde schimmels die daar goed gedijen. Bij een goed ontwerp van een voedselbos helpen de voedingstof accumelerende bomen en planten de andere eetbare gewassen die dat niet kunnen. Voor meer info http://www.agroforestry.co.uk/
Goed voor het land, goed voor de mens
Een voedselbos heeft de structuur van een jong bos, en gaat zo in de richting van de natuurlijke (climax)vegetatie. Daar pluk je als mens de vruchten van. Een bos levert de grootste productie “droge stof” per oppervlakte. Door haar structuur maakt het immers maximaal gebruik van zonlicht, regen- en grondwater, mineralen in de bodem. Die mineralen vind je terug in de voeding!
Het is dus heel energie-efficiënt: er is weinig aanvoer nodig van mest of andere inputs, er is geen schadelijke uitstoot van broeikasgassen. Het voedselbos is je beste voorbereiding op de klimaatverandering: het biedt beschutting tegen extreme regen en droogte, wind, koude en hitte.
Er is een enorme verscheidenheid aan planten en dieren, in een gelaagd systeem van bomen, struiken en kruidige begroeiing. Vaak vind je ongewone, ongekende soorten in het bos. Alles is zo aangeplant dat je de positieve interactie tussen de soorten maximaliseert, en de negatieve minimaliseert. De verscheidenheid aan soorten levert een verscheidenheid aan producten op: fruit, zaden, noten, hout, kruiden, groenten, paddestoelen, geneeskrachtige planten, honing enz.
Bij het aanleggen van een voedselbos is de verleiding groot om te veel te dicht bij elkaar te zetten. Het is belangrijk om voldoende open ruimte te behouden in het bos. De planten die veel zonlicht nodig hebben kunnen op die manier ook aan hun trekken komen. De meeste klassieke groenten die we kennen uit de moestuin zullen minder goed gedijen in een bos. Daarom kan je open plekken creëren in het voedselbos, of je legt het voedselbos enkel aan in het noorden van het perceel.
Veel soorten hebben een lange levensduur. Bodembewerking wordt zo tot een absoluut minimum herleid, en de bodem is vrijwel constant bedekt. Het bodemleven en de bodemvruchtbaarheid blijven dus intact, en "onkruiden" krijgen veel minder kans. Dus... ook de menselijke arbeid krijgt een andere gedaante.
De Groene Brigade
In andere landen zijn voedselbossen een eeuwenoude traditie, hier zijn ze een eerder nieuw fenomeen.

Copyright 2023 Kiene Kweekcirkel BV | KvK nr: 57128472 | BTW nr: NL8524.49.550.B01 | Algemene voorwaarden Kiene Kweekcirkel BV