Kiene Kweekcirkel
basisprincipe

Productuitleg
Kiene Kweekcirkel

Eten slakken in uw tuin uw planten op? De Kiene Kweekcirkel biedt een natuurlijke oplossing tegen slakken. De Kiene Kweekcirkel is een ingenieuze kweekbak die uw groente, fruit en kruiden beschermt tegen slakken zonder milieubelastende middelen. Met enige uitbreiding beschermt de Kiene Kweekcirkel ook tegen rupsen en kou.
  
Lees meer
videoafbeelding

Video-opnames
slakkengedrag

Wij kunnen u natuurlijk vertellen hoe goed de Kiene Kweekcirkel uw planten beschermt tegen slakken, maar we laten u het liever zien! We hebben ’s nachts bij een Kiene Kweekcirkel gefilmd. In dit versneld afgespeelde filmpje ziet u hoe de slakken keer op keer pogingen doen om over de rand heen te komen…
  
Kijk verder
design

Het design van
de Kiene Kweekcirkel

De Kiene Kweekcirkel is ontwikkeld door Aad de Klerk op basis van duurzaamheid en verantwoorde produktie. Na vele versies bracht hij natuurvriendelijke bescherming tegen slakken en een fraai uiterlijk samen. Hij creërde de mooie ronde vormen en bedacht de afgewogen kleurstelling van de huidige Kiene Kweekcirkel.
  
Lees meer
Leeuwarder Courant 2 juni 2015. Tekst: Noor Vloeimans. Foto: Catrinus van der Veen
LCfoto200x140
Aad de Klerk (49) uit Engelum is dol op sla uit eigen tuin, maar aangevreten door slakken laat hij de blaadjes liggen. Hij ontwikkelde de Kiene Kweekcirkel als bestrijdingsmiddel.

De huis- tuin- en keukenmiddeltjes tegen slakken had Aad de Klerk (49) allemaal al geprobeerd. Bier in bakjes, korrels strooien, schelpen en grind neerleggen: het werkte allemaal maar half en de slakken bleven de gewassen aantasten. Vooral naaktslakken zijn veelvraten, volgens De Klerk. Een Boek over ecologisch tuinieren bood ook geen soelaas, maar het bracht De Klerk wel op een idee, namelijk dat slakken geen verticale scherpe randen kunnen passeren. Het begin voor de Kiene Kweekcirkel was geboren.

De tuin van De klerk in Engelum laat zien dat zijn plan werkt. Vier Kiene Kweekcirkels - die stuk voor stuk niet de vorm van een cirkel niet de vorm van een cirkel hebben maar ovaal en rechthoekig zijn - zijn gevuld met sla, andijvie, dille en courgette. Zonder slakken. De Klerk voelt onder de scherpe rand en trekt er twee dikke slakken vandaan.De Klerk zet ze terug op de rand van de bak: "Ze kruipen wel omhoog, maar ze kunnen de draai niet maken om de verticale rand te passeren. Ik vermoed ook dat het met het zink te maken heeft. Zink is een goede warmtegeleider en slakken houden niet van warmte. Zink en koper, die materialen vinden ze niet fijn."

De slakken blijven onder de rand zitten. "Waarom ze eronder blijven zitten en niet weggaan, weet ik ook niet, maar ze komen in ieder geval de bak niet in om de groenten op te eten. Dat is het belangrijkste", zegt De Klerk. Leen van den Oever, secretaris van het Nederlands Instituut voor Biologie, beaamt het plan van De Klerk. "Al is bij ons niet bekend dat slakken niet van zink houden. Koper en en scherpe verticale randen zijn wel beproefde methodes om slakken buiten de deur, of in dit geval kweekbak, te houden." "Het idee is eigenlijk heel simpel", zegt De Klerk. "De basis is een houten rand, waar ik twee gleuven in frees. In de binnenste gleuf komt de bak zelf, van polyester. En de buitenste gleuf wordt gebruikt voor de zinken rand. Slakken blijven hier tussen zitten, omdat ze niet verder kunnen."

Hij maakt zijn Kiene Kweekcirkels zelf. In Berltsum heeft hij een werkplaats, waar hij polyester op maat snijdt en de houten randen van de bakken freest. Ruim twee jaar is hij ermee bezig om dé oplossing tegen slakken te vinden. Inmiddels is zijn bodemloze omheining uitgegroeid tot een eenmanszaak en is De Klerk twee dagen in de week bezig met zijn 'uitvinding'. Hij richt zicht niet alleen op slakken, maar ook op ander ongedierte als rupsen. "De Kiene Kweekcirkel kan ook makkelijk uitgebreid worden tegen rupsen en vlinders. Door een fijnmazig net te spannen over de bak, kunnen vlinders geen eitjes leggen in de gewassen. Rupsen zijn ook dol op deze planten." Zelf kweekt hij aardbeien onder het net. In de winter kan dit vervangen worden door een kap, die van de Kiene Kweekcirkel een kweekkas maakt. Gegarandeerd zonder slakken, al zijn die in de winter sowieso dun gezaaid.
  • slide01
  • slide02c
  • slide02a
  • slide04
  • slide05
  • slide03b
  • slide02b
  • slide03a

Copyright 2023 Kiene Kweekcirkel BV | KvK nr: 57128472 | BTW nr: NL8524.49.550.B01 | Algemene voorwaarden Kiene Kweekcirkel BV