Het verhaal achter de Kiene Kweekcirkel

foto-AdK-150x170Aad de Klerk verhuisde in 2008 van Zuid-Holland naar Friesland. De verhuizing kwam voort uit zijn wens om op eigen grond groente en fruit te kunnen kweken. In de loop van de jaren ontstond er rond zijn huis een ‘voedselbos’: een tuin met bomen, struiken, klimmers, bodembedekkers, kruiden en gewassen. In zijn voedselbos oogst Aad allerlei groenten, fruit en kruiden.

Het voedselbos: een paradijs voor slakken!
Een goed aangelegd voedselbos vraagt weinig onderhoud, maar levert wel een grote hoeveelheid eetbare planten, vruchten en kruiden. Het enige nadeel waar Aad achter

kwam, is dat de continue bodembedekking in een voedselbos een goede schuilplaats is voor (naakt)slakken. Deze slakken kunnen bestreden worden met loopeenden. Na twee, weinig succesvolle, pogingen met het inzetten van loopeenden, concludeerde Aad dat loopeenden voor hem (nog) niet de oplossing waren. Daarom ging hij op zoek naar een oplossing waarmee hij de slakken op een natuurlijke wijze kon weren uit zijn moestuin.

Het idee voor de Kiene Kweekcirkel
Na bestudering van literatuur over ecologisch tuinieren ondervond Aad al snel dat het bestrijden van slakken geen gemakkelijke opgave is. Na wat geëxperimenteer met een wand – eerst glad, later in combinatie met schuurpapier – ontdekte hij dankzij een boek over ecologisch tuinieren dat slakken geen verticale, naar beneden hangende scherpe rand kunnen passeren. Met dit concept ging hij verder en na vele versies kwam hij tot de huidige Kiene Kweekcirkel.

Testen in de praktijk
In het voorjaar van 2013 testte Aad de Klerk de eerste kweekcirkels in de praktijk, onder andere bij dorpstuinen en kwekers. Met de feedback die hij kreeg, deed Aad verder onderzoek en breidde hij de Kiene Kweekcirkel onder andere uit met een mogelijkheid tot bescherming tegen rupsen en kou.

Copyright 2020 Kiene Kweekcirkel BV | KvK nr: 57128472 | BTW nr: NL8524.49.550.B01 | Algemene voorwaarden Kiene Kweekcirkel BV